Miodowy izotonik

💧💧Nawodnienie organizmu💧💧
Wszyscy wiemy jak ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, zwłaszcza teraz w czasie upałów. Oprócz picia cennej wody mamy dla Was ciekawą i zdrową alternatywę
 
 
 
 
🥤 Przepis na domowy Izotonik 👌
Bardzo mocno zachęcamy do spożywania go na co dzień . Do przygotowania jego zalecany jest miód 🍯 który stanowi idealny nośnik/cukier. Napój izotoniczny musi mieć 6-7g cukru prostego w 100ml .
Do sporządzenia takiego napoju najlepszy jest miód rzepakowy 🍯🌾Jest on najsłodszy ze wszystkich miodów. Miód ten ze względu na zawartość łatwo przyswajalnych przez organizm minerałów, m.in. magnezu, potasu, żelaza i boru, może być wartościowym uzupełnieniem naszej diety. Dzięki właściwościom regeneracyjnym doskonale wpływa na rekonwalescentów i osoby obciążone wysiłkiem psycho-fizycznym.
Napój izotoniczny można również przygotować na bazie zielonej herbaty🍃
Trenerzy personalni zalecają taki napój przed treningiem 💪 Właściwości zielonej herbaty i jej lecznicze działanie są doceniane od tysiącleci. Ta z pierwszego parzenia działa pobudzająco i orzeźwiająco.
📩Zapiszcie sobie grafikę i nawadniajcie się smacznie i zdrowo!😊
 
Ps. Przypominamy jeszcze co zawiera miód rzepakowy 😊:
▫️Bor – pierwiastek rzadko wystepujący w przyrodzie, a niezbędny do zachowania równowagi w organizmie. Wykorzystywany przede wszystkim do budowy tkanki kostnej. Wpływa też na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz śledziony odpowiedzialnej za gromadzenie krwi
▫️Witaminy z grupy B
▫️Witaminy z grupy K
▫️Witaminę C
▫️Żelazo. Ogólna przyswajalność żelaza z pożywienia wynosi zaledwie 25%, natomiast z miodu rzepakowego to aż 63%.
▫️Kwasy fenolowe
▫️Potas
▫️Magnez
Spośród wszystkich miodów miód rzepakowy ma najwyższą zawartość glukozy (51%), fruktozy (47%) i aminokwasów.
🍃A to oznacza, że stanowi doskonałą odżywkę, szczególnie dla organizmu wyczerpanego długotrwałą chorobą. Miód rzepakowy poprawia koncentrację, przyspiesza i wspomaga regenerację po wysiłku fizycznym i umysłowym.
Glukoza jest łatwo przyswajalna przez organizm, nie obciąża wątroby, pobudza i wzmaga jej działanie detoksykacyjne, dzięki czemu można łatwiej pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii.
Miód rzepakowy zawiera też potas i magnez, dzięki czemu warto stosować go w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tej odmiany miodu wzmacnia serce, stabilizuje ciśnienie krwi, a także może w dużym stopniu spowolnić postępujące zmiany miażdżycowe.Regularne stosowanie miodu rzepakowego poleca się osobom w okresie andro- i menopauzy.Miód ten ze względu na zawartość łatwo przyswajalnych przez organizm minerałów, m.in. magnezu, potasu, żelaza i boru, może być wartościowym uzupełnieniem diety osób zmagających się z chorobami wątroby, trzustki, przewodu pokarmowego, wrzodami żołądka czy dwunastnicy. Pomaga ograniczyć zgagę, wzdęcia i mdłości. Miód z rzepaku wykazuje również korzystne działanie na nerki.
Nic tylko jeść i pić😉💛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *